Konfitura wiśniowa z wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    2,5 kg
  • cukier

    1 kg
  • laska wanilii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy,odsączamy i usuwamy szypułki.Wsypujemy do dużego garnka,zasypujemy cukrem,mieszamy i odstawiamy na kilka godzin,żeby puściły sok.Następnie do wiśni dodajemy wydłubane ziarenka z laski wanilii,garnek postawiamy na ogniu.Gotujemy około 2 godzin zdejmując szumowiny. Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny i wrzące nakładać do słoików.Na koniec słoiki ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat