Konfitura wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1,8 kg
  • czereśnie

    20 dkg czerwone
  • cukier

    60 dkg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • wiśniówka

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie i czereśnie umyć, przebrać ,wydrylować i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godz. Powstały sok zlać do garnka i zagotować a następnie dodać owoce , łyżkę soku z cytryny, goździki i smażyć aż dżem zgęstnieje . Na koniec dodać łyżkę wiśniówki, wymieszać. Konfiturę przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzować 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 15.10.2015 08:45
wspaniała konfitura z polskich owoców
IwonaKa 11.09.2015 19:59
pyszna taka domowa,bardzo lubię
Ola1young 05.08.2015 16:43
fajne zapasy domowe
gusia1000 05.08.2015 15:33
Swojska najlepsza.
adelajda 05.08.2015 14:13
tez robiłam :)
magda1976 05.08.2015 13:58
Super konfitura np. do gofrów
gosia561 05.08.2015 13:39
skarby jesieni
ben-ka 05.08.2015 13:11
W tym roku nie mam takich zapasów, a szkoda..........
Janina 05.08.2015 11:47
Pyszna, robię taką;)
bertpvd 05.08.2015 09:36
smaczne ! dzisiaj będę robić dżem wiśniowy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat