Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura malinowa z płatkami jaśminu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 800 g
cukier trzcinowy 200 g
suszone kwiaty jaśminu 1 szkl (płatki)
sok z cytryny 1/2 szt

Porada

Najlepiej sprawdzą się świeże płatki jaśminu, jeśli nie posiadamy, mogą być suszone.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowa z płatkami jaśminu

Maliny czyścimy i przekładamy do garnka. Do malin dodajemy cukier, sok z cytryny, zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy do czasu, aż zostanie niewiele soku. Pod koniec dodajemy płatki jaśminu i gotujemy jeszcze 5 min. Całość porcjujemy do słoiczków i pasteryzujemy 25 min w temperaturze 120°C. Pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 28.06.2015 09:48
super wygląda
norweska20 27.06.2015 23:47
coś pysznego
Renataj 27.06.2015 21:06
Fajny pomysł - takiej konfiturki jeszcze nie próbowałam ale pewnie aromat i smak nieziemski:)
Futka 27.06.2015 19:25
Cudowna konfitura. Niesamowite pyszności - palce lizać! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak