Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Komunijny tort

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

mąka tortowa 1,5 szkl,
mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
jajko 7 -8 szt,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,
sól szczypta,

krem;

śmietana 30% 1,600 litra,
fix do śmietany 6 op,
serek homogenizowany waniliowy 3 szt, Danio
cukier puder 5 łyżek,
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 -6 łyżeczek,
gorąca woda 1/3 szkl,
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
konfitura wiśniowa 2 słoiki,

dodatkowo;

dekoracja
Krem: 1 op.śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Komunijny tort

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .

Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem.
Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.

Składanie toru;
Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.
Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.
Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.05.2017 22:06
piękny torcik
Ada-Gaba 29.05.2017 19:08
na pewno wszystkim smakował
Ela15 24.05.2017 17:51
piękny tort
dom-agi 23.05.2017 07:04
Po prostu piękny!
ilka01 22.05.2017 21:12
bardzo ładny :)
Bożena Matuszczyk 22.05.2017 17:45
Dziękuję serdecznie;)
Wiktoria29 22.05.2017 15:27
bardzo ładny
Babeczka35 22.05.2017 14:39
Pięknie wygląda.
gusia1000 22.05.2017 00:42
Genialny tort.
Bernadeta1 21.05.2017 20:43
wygląda wspaniale i tak na pewno smakuje
Aleksandra/Olcia 21.05.2017 20:42
piękny torcik
mirosława4 21.05.2017 20:10
piękny ten tort
katarzynka455 21.05.2017 19:14
Piękny torcik:)
Lis 21.05.2017 18:56
Wygląda pięknie:)
Bożena Matuszczyk 21.05.2017 18:41
Dziękuję serdecznie . Napis miał być inaczej ale wyszło jak wyszło .Ważne że smaczny.;)
agaK. 21.05.2017 18:36
Bardzo ładny i na czasie;)
halina17 21.05.2017 17:50
Ładnie wygląda.
jagoda5913 21.05.2017 17:45
ładny torcik
agnieszka214 21.05.2017 17:01
Pycha tort ładnie wygląda
KORAL 21.05.2017 14:26
Świetny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak