Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt;
-
mąka tortowa
1,5 szkl, -
mąka ziemniaczana
1/2 szkl, -
jajko
7 -8 szt, -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki, -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka, -
sól
szczypta,
krem;
-
śmietana 30%
1,600 litra, -
fix do śmietany
6 op, -
serek homogenizowany waniliowy
3 szt, Danio -
cukier puder
5 łyżek, -
Żelatyna wieprzowa Prymat
5 -6 łyżeczek, -
gorąca woda
1/3 szkl, -
brzoskwinie w puszce
1 puszka, -
konfitura wiśniowa
2 słoiki,
dodatkowo;
-
dekoracja
-
Krem:
1 op.śmietankowy
Przepis i sposób przygotowania Komunijny tort
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .
Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem.
Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.
Składanie toru;
Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.
Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.
Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)