Komunijny tort

Komunijny tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt;

  • mąka tortowa

    1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl,
  • jajko

    7 -8 szt,
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka,
  • sól

    szczypta,

krem;

  • śmietana 30%

    1,600 litra,
  • fix do śmietany

    6 op,
  • serek homogenizowany waniliowy

    3 szt, Danio
  • cukier puder

    5 łyżek,
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 -6 łyżeczek,
  • gorąca woda

    1/3 szkl,
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka,
  • konfitura wiśniowa

    2 słoiki,

dodatkowo;

  • dekoracja

  • Krem:

    1 op.śmietankowy
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Komunijny tort

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .

Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem.
Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.

Składanie toru;
Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.
Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.
Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Motorek 30.05.2017 22:06
piękny torcik
Ada-Gaba 29.05.2017 19:08
na pewno wszystkim smakował
Ela15 24.05.2017 17:51
piękny tort
dom-agi 23.05.2017 07:04
Po prostu piękny!
ilka01 22.05.2017 21:12
bardzo ładny :)
Bożena Matuszczyk 22.05.2017 17:45
Dziękuję serdecznie;)
Wiktoria29 22.05.2017 15:27
bardzo ładny
Babeczka35 22.05.2017 14:39
Pięknie wygląda.
gusia1000 22.05.2017 00:42
Genialny tort.
Bernadeta1 21.05.2017 20:43
wygląda wspaniale i tak na pewno smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat