Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z porzeczki czerwonej z dodatkiem śliw i porzeczki czarnej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 3 kg
czarna porzeczka 1 kg
śliwki węgierki 1,5 kg
cukier 500 gr
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z porzeczki czerwonej z dodatkiem śliw i porzeczki czarnej

Porzeczki czarne i czerwone obrać z kiści, umyć dokładnie.
Śliwy węgierki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Wodę zagotować i przestudzić. Do wyparzonych słoików wkładać warstwami porzeczki czerwone, czarne garść i garść śliwek.
Wsypać po 2,5 łyżki cukru do litrowego słoika.
Zalać wodą gotowaną przestudzoną, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Wynieść do piwnicy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak