Kompot z gruszek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grusyki

    1 kg
  • cukier

    0,5 syklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • woda

    1 litr
  • sok z cytryny

    0,5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki lub ósemki. Gruszki gotować w gorącej wodzie z dodatkiem cukru,cukru waniliowego, soku z cytryny do chwili, kiedy będzie je można nakłuć wykałaczką. Gruszki ułożyć ściśle w czystych, pozbawionych zapachu słoikach, po czym zalać gorącą wodą, następnie pasteryzować 25-30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babi17 20.02.2013 12:26
pyszny
aga130982 25.09.2012 10:21
super
aga130982 25.09.2012 10:21
super
mariel78 11.09.2012 08:51
Uwielbiam
ZEWA 25.03.2012 22:02
uwielbiam takie gruszeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat