Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z dzikich gruszek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 20 dag
woda 1 l
Goździki całe Prymat 2 na 1 słoik
gruszki 2 dzikie

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z dzikich gruszek

Gruszki na kompot powinny być twarde, najlepiej zerwane. Jeżeli są strząsane z drzewa należy odrzucać zbitą część gruszki która jest miękka i ciemna. Gruszki należy umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki należy ułożyć w miarę ciasno w litrowych słoikach. Do każdego słoika dodajemy 2 goździki Prymat po czym zalewamy do około 5/6 wysokości słoika zalewą. Aby sporządzić zalewę należy rozpuścić 20 dag cukru w litrze wody. Zakręcone słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoika i zagotowujemy. Od momentu zagotowania słoiki gotujemy jeszcze 15 minut po czym wyjmujemy je z wrzątku i odwracamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 13.09.2012 22:57
proste, ale ciekawe
treonina 13.09.2012 22:49
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak