Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot bananowo - jogurtowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 6
jogurt grecki 300 g
mleko skondensowane 100 ml
czekolada gorzka 150 g
cukier waniliowy 1 torebka
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot bananowo - jogurtowy

Banany pokroić w talarki, posypać cukrem waniliowym.
Dodać rum i 2 łyżki wody.
Gotować 5 minut na lekkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodać mleko skondensowane, mieszać i gotować 10 minut na lekkim ogniu aż się wszystko skarmelizuje.
Pokruszyć czekoladę na kawałki.
Dodać jogurt grecki do ostudzonego kompotu, wymieszać, dodać kawałki czekolady.
Wlać całość do 6 szklanek, przykryć folią i dać na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
POMYSŁY: można też gotować banany z cukrem waniliowym 5 minut pod przykryciem w mikrofali.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 31.03.2014 12:32
Kompot kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią :-) ale takiego jeszcze nie piłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak