Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto I:
-
jajko
2 szt -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
0,25 szklanki -
mąka ziemniaczana
0,25 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Ciasto II:
-
jajko
2 szt -
mąka pszenna
0,25 szklanki -
cukier
0,5 szklanki -
kakao
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Ciasto III
-
jajko
2 szt -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
0,25 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Masa I
-
jabłka
1 kg -
cukier
1 szklanka -
galaretka czerwona
1 szt -
galaretka zielona
1 szt -
Masa II
-
mleko
1 l -
cukier
0,5 szklanki -
mąka pszenna
4 łyżki -
mąka ziemniaczana
4 łyżki -
margaryna
1,5 kostki -
galaretka niebieska
2 szt -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka -
kisiel truskawkowy
1 szt
Sposób przygotowania
CIASTO I: do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
CIASTO II: do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
CIASTO III: do ubitych jajek dodajemy mąkę przesiana z kisielem(najlepiej bez cukru) i proszkiem do pieczenia.
Każde ciasto pieczemy w temp 170 st ok 15-20 min(do suchego patyczka), na standardowej prostokatnej blaszce.
Trzy szklanki mleka gotujemy z cukrem, mąki mieszamy z pozostałym i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy ok 1 min. Dobrze studzimy. Miksujemy z margaryną.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem. Gotujemy. Gdy część jabłek się rozpadnie, mase dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy galaretkę zielona , do drugiej czerwoną. Studzimy, aż będą lekko żelować.
Niebieskie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, aż będą lekko żelować.
Przekładamy:
ciasto I, 1/5 masy I, jabłka z galaretką czerwoną, 1/5 masy I, ciasto II, 1/5 masy I, jabłka z galaretką zieloną, 1/5 masy I, ciasto III, 1/5 masy I, galaretka niebieska.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki.
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)