Kolorowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto I:

  • jajka

    2 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,25 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Ciasto II:

  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    0,25 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Ciasto III

  • jajka

    2 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,25 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Masa I

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • galaretka czerwona

    1 szt
  • galaretka zielona

    1 szt
  • Masa II

  • mleko

    1 l
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • margaryna

    1,5 kostki
  • galaretka niebieska

    2 szt
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • kisiel truskawkowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każde ciasto rozpoczynamy tak samo: białak ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się rozpuści. doajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy.
CIASTO I: do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
CIASTO II: do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
CIASTO III: do ubitych jajek dodajemy mąkę przesiana z kisielem(najlepiej bez cukru) i proszkiem do pieczenia.
Każde ciasto pieczemy w temp 170 st ok 15-20 min(do suchego patyczka), na standardowej prostokatnej blaszce.
Trzy szklanki mleka gotujemy z cukrem, mąki mieszamy z pozostałym i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy ok 1 min. Dobrze studzimy. Miksujemy z margaryną.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem. Gotujemy. Gdy część jabłek się rozpadnie, mase dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy galaretkę zielona , do drugiej czerwoną. Studzimy, aż będą lekko żelować.
Niebieskie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, aż będą lekko żelować.
Przekładamy:
ciasto I, 1/5 masy I, jabłka z galaretką czerwoną, 1/5 masy I, ciasto II, 1/5 masy I, jabłka z galaretką zieloną, 1/5 masy I, ciasto III, 1/5 masy I, galaretka niebieska.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
blankkaa 04.03.2014 19:58
Bardzo czasochłonny wypiek, ale robi oszałamiające wrażenie! CUDO!
misiaczek-30 02.03.2014 11:39
wygląda pysznie
paula99926 16.02.2014 22:29
świetnie Ci wyszło, super kolor
Przepisy Joanny 13.02.2014 22:45
Jabłka, galaretki i te barwy cóż więcej do szczęścia potrzeba:)
dorrota 09.02.2014 12:26
świetne:) wyprobuję;)
krokus 31.01.2014 11:11
Kolorowo...mój syn na pewno by spałaszował kawałeczek i to nie jeden :)
SylwiaMagdaSabin 20.01.2014 14:56
Super kolory.
matesko 17.01.2014 09:30
ładnie wygląda
Noruas 13.01.2014 20:22
efektowne i piękne!
Iwona32 12.01.2014 14:24
ładne ciastka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat