Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa sałatka Eli na ciepło

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam kolorową sałatkę na ciepło z dyni, fioletowych ziemniaków, cukinii, marchewki i kiełbasy.

Składniki:

Składniki sałatki:

dynia 50 dag
fioletowe ziemniaki 60 dag
ziemniaki 6 szt.
marchewki 2 szt.
cukinia 1 szt.
ogórki kiszone 40 dag
kiełbasa chuda 50 dag
duże cebule 2 szt.

Dodatki:

Smalec wieprzowy 10 dag
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
sól 1 łyżeczka
natka pietruszki 5 gałązek

Porada

Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa sałatka Eli na ciepło

Gotowanie warzyw:

1
Fioletowe ziemniaki umyć i ugotować na parze. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
2
Ugotowane na parze, ostudzone ziemniaki obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
3

Marchewki obrać, opłukać i ugotować razem z ziemniakami w mundurkach na parze. Po ostudzeniu pokroić marchewki w kostkę.

Krok 3 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto

Pozostałe składniki sałatki:

1

Z dyni usunąć pestki i skórę. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Pokrojonej dyni ma być 50 dkg

Krok 1 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
2
Cukinię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką.
Krok 2 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
3
Ogórki kiszone ze skórką pokroić w kostkę.
Krok 3 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
4
Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę.
Krok 4 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto

Przygotowanie sałatki:

1
Na dużej patelni rozgrzać smalec, dodać kiełbasę, cebulę i usmażyć.
Krok 1 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
2
Do kiełbasy z cebulą dodać dynię i cukinię. Całość smażyć aż dynia i cukinia zmięknie.
Krok 2 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
3
Dodać ogórki kiszone i ziemniaki.
Krok 3 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto
4
Do sałatki dodać fioletowe ziemniaki i marchewkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wymieszać i chwilę razem smażyć. Sałatkę od razu po przygotowaniu podawać udekorowaną listkami natki pietruszki. Smacznego!
Krok 4 - Kolorowa sałatka Eli na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:48
Dobra sałatka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak