Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa mozaika wieprzowa
Łopatkę umyć i zmielić w maszynce do mięsa.
Do mięsa dodać przyprawy do smaku i zamrożoną mieszankę meksykańską i wyrobić masę.
Gotową masę podzielić na 4 części i każdą z nich położyć na kawałku folii spożywczej.
Każdą część zawinąć w cukierek.
Następnie każdy pakunek ponownie zawinąć szczelnie w folię spożywczą robiąc ponownie cukierek i zawiązując końce.
Gotowe paczuszki włożyć do garnka, zakryć mniejszą pokrywką (będzie to obciążenie), nalać wody tyle, aby zakryć paczuszki i przykryć pokrywką.
Gotować około 45 minut na małym ogniu.
Ugotowane mozaiki wyjąć z garnka, wystudzić i dopiero odwinąć z folii.
Podawać jako wędlina do chleba lub zaraz po przygotowaniu na obiad z ulubionymi dodatkami.