Kolorowa babka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    250 g
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka

    2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 torebka
  • olej

    0,5 szkl
  • kisiel cytrynowy

    1 op
  • kisiel truskawkowy

    1 op
  • mak

    0,5 szkl
  • kakao

    2 łyżka
  • jajka

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolorowa babka foto
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję olej, ciągle mieszając dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito).
Krok 2 - Kolorowa babka foto
Ciasto dzielę na 4 porcje i do każdej oddzielonej porcji w miseczce, dodaję: kisiel cytrynowy, truskawkowy, kakao i mak.
Krok 3 - Kolorowa babka foto
Wszystkie składniki po dokładnym wymieszaniu przekładam do formy po 2 łyżki na przemian.
Krok 4 - Kolorowa babka foto
Piekę ok 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Po lekkim ostudzeniu polewam lukrem lub kakaem i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 20.02.2014 23:27
Fajny pomysł.
sara1 13.11.2013 15:14
świetne ciasto
Róża1 05.10.2013 22:09
fantastyczny pomysł:-) z tymi kisielami:-)
Bernadeta1 03.10.2013 00:33
przypomniałaś mi że kiedyś taką piekłam, smaczna
ttrytka 02.10.2013 15:37
coś pysznego,
Gracer 01.10.2013 20:00
taką babkę jadany na Wielkanoc
Agata 01.10.2013 18:31
zjadłabym:)
margaret 01.10.2013 17:32
ciekawy przepis:)
Konczi 01.10.2013 17:17
Bardzo lubie taką babkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat