Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 250 g
cukier 1,5 szkl
mąka 2 szkl
cukier wanilinowy 1 torebka
olej 0,5 szkl
kisiel cytrynowy 1 op
kisiel truskawkowy 1 op
mak 0,5 szkl
kakao 2 łyżka
jajko
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa babka

Kroki postępowania

1
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję olej, ciągle mieszając dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito).
Krok 1 - Kolorowa babka foto
2
Ciasto dzielę na 4 porcje i do każdej oddzielonej porcji w miseczce, dodaję: kisiel cytrynowy, truskawkowy, kakao i mak.
Krok 2 - Kolorowa babka foto
3
Wszystkie składniki po dokładnym wymieszaniu przekładam do formy po 2 łyżki na przemian.
Krok 3 - Kolorowa babka foto
4
Piekę ok 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Po lekkim ostudzeniu polewam lukrem lub kakaem i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego:)
Krok 4 - Kolorowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.02.2014 23:27
Fajny pomysł.
sara1 13.11.2013 15:14
świetne ciasto
Róża1 05.10.2013 22:09
fantastyczny pomysł:-) z tymi kisielami:-)
Bernadeta1 03.10.2013 00:33
przypomniałaś mi że kiedyś taką piekłam, smaczna
ttrytka 02.10.2013 15:37
coś pysznego,
Gracer 01.10.2013 20:00
taką babkę jadany na Wielkanoc
Agata
Agata 01.10.2013 18:31
zjadłabym:)
margaret 01.10.2013 17:32
ciekawy przepis:)
Konczi 01.10.2013 17:17
Bardzo lubie taką babkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak