Koktajl krewetkowy w formie sałatki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki królewskie

    250 g
  • awokado

    1
  • sok z połówki cytryny

  • koktajlowe pomidorki

  • liście sałaty

  • sól

  • majonez

    150 ml
  • ketchup

    3 łyżki
  • 1/2 soku z cytryny.

  • odrobina cukru

  • brandy

    2 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klasyka lat 70-tych w lekko zmienionym przeze mnie tonie.


Krewetki (jelsi mrożone to rozmrazamy) i potem przelewamy wodą i opłukujemy, Krewetki sprzedawane w naszych sklepach są już ugotowane, ponowne ich gotowanie sprawi, że będą twarde i niesmaczne. Jeśli krewetki są nieobrane - usuwamy pancerzyk. Sprawione krewetki skropic sokiem z cytryny i lekko oprószyc solą. Zostawić na 30 minut. Umyc i osuszyc sałatę. Przekroić ostrożnie awokado wzdłuż, dokoła pestki, przekręcając połówki w przeciwne strony podzielic na 2 części. Ostrożnie wyjać pestkę i obrac ze skóry. Pokróić w paski lub kostkę. Do miski na dno wlożyc sałate, na to awokado, krewetki, pomidorki kotajlowe przekrojone na połowki, dodac sos i polać wszystko. Udekorowć pojedyńczymi krewetkami, pomidorkami i czastkami cytryny. Sos: Utrzec majonez z ketchupem i alkoholem, doprawić solą, chili, sokiem z cytryny. i odrobiną cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 18.02.2013 14:13
dobre
ajres 11.01.2013 14:33
swietne
Magda60 25.09.2012 17:56
pyszne
Rafał10 25.03.2012 21:40
Pychota!!
patusia 16.01.2011 00:22
Uwielbiam krewetki :)
berys18 19.10.2010 07:52
zawsze bałam się spróbować
Jolanta40 05.08.2010 17:13
ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat