Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-orzechowe ciasteczka
Szklankę orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać około 4/5 szklanki drobnych orzechów.
Do roztopionego ciepłego masła wsypujemy rozdrobnione orzechy włoskie i szklankę wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
W misce ubijamy dokładnie 2 duże białka jaj z małą szczyptą soli. Do piany z białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach.
Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną wodą, co ułatwi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko je rozpłaszczając.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom.
Ciastka pieczemy około 20 minut (brzegi i wierzch się lekko rumienią). Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia ciastek. Dopiero, gdy ostygną nabierają odpowiedniej konsystencji, aby można je było zdjąć z blachy.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym metalowym pojemniku.