kokosanka na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gram
  • jajo

    1 średnie
  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • mleko skondensowane

    1 szklanka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • sól

    szczypta
  • ciastka

    100 (kokosowe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastka kokosowe rozdrobnić, dodać masło i żółtko. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do formy keksowej 20 cm długości.
Wiórki wsypać do garnka i zagotować z mlekiem kondensowanym oraz z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pianę z białka wmieszać w wiórki i wyłożyć na warstwę z ciastek.
Piec około 20-30 minut w 160 stopniach.
Czekoladę rozpuścić na parze i pokryć nią wierzch wystudzonego ciasta.
Gdy czekolada stwardnieje można kroić na kawałki. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.10.2014 19:30
uwielbiam ciasta z kokosem
Katarzyna59 18.02.2014 07:18
rewelacyjne ciasto
mirosława4 18.10.2013 13:13
przepyszne to ciasto !
Pietruszka 07.10.2013 11:13
wyglądają przepysznie
Renata22 29.09.2013 11:31
To musi być naprawdę pyszne!
Klausia 22.09.2013 20:54
kruche ciasto, kokos i gorzka czekolada to moje ulubione połączenie :)
anemon 20.09.2013 14:21
Świetna propozycja dla smakoszy kokosowych smaków.
Alex_M 13.09.2013 12:17
o jejku jejku, jakie to musi być pyszne!!
Wacław 13.09.2013 10:27
uwielbiam takie smakołyki !
Katarzyna34 12.09.2013 16:24
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat