Knedle z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyzek
  • jajko

    3 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki z górką
  • sól , pieprz, zioła prowansals

    do smaku
  • przyprawa do mięsa kurczaka

    do smaku
  • udko

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Knedle z mięsem foto
Ziemniaki obieramy i płuczemy pod wodą.Następnie gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie i przekręcamy przez maszynkę.
Krok 2 - Knedle z mięsem foto
Dodajemy mąki dwie, wbijamy jajka,doprawiamy solą i pieprzem.

Zagniatamy ciasto dłońmi by miało jednolitą konsystencję na stolnicy. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, formując w podłuzny rulon, kroimy jak na koputka .
Krok 3 - Knedle z mięsem foto
KAżdy kawałek pokrojonego,podzielonego ciasta dłonią zgniatamy i nakładamy nasz farsz.
Krok 4 - Knedle z mięsem foto
Farsz- Ugotowane udka, np służące nam do zrobienia rosolu, oddzielamy od kości. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, bułkę. Następnie przekręcamy przez maszynkę.
Krok 5 - Knedle z mięsem foto
Formujemy okrągły kształt.
Krok 6 - Knedle z mięsem foto
Gotujemy w osolonej wodzie, wrzącej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 12.01.2014 09:56
Takie knedle uwielbiam :)
Konczi 12.01.2014 08:06
zawsze pyszne
halina17 11.01.2014 22:20
Smaczne knedle z mięsem.
SmakolykiJoanny 11.01.2014 20:52
Smaczne kluski .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat