Przepis i sposób przygotowania na: Knedle brzoskwiniowe z sosem karmelowo- brzoskwiniowym
Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i mielimy w maszynce.
!/4 masy odkładamy i uzupełniamy mąką (mama tak zawsze waży mąkę na knedle :) ).
Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną (plus oczywiście tamtą 1/4 masy ziemniaczanej).
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na cząstki.
Ciasto porcjujemy na kule, do każdej wkładamy cząstkę brzoskwini i ponownie formujemy kulkę.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Sos karmelowy:
Cukier topimy na patelni, kiedy się zrumieni dodajemy śmietanę.
Najpierw się zbryli, ale jak zmniejszymy ogień i będziemy wytrwale mieszać, to powstanie gładki pyszny sos.
Do niego wrzucamy cząstki brzoskwiń.
Knedle polewamy sosem :)
SMACZNEGO!!!