Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski zielone w sosie pomidorowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 900 g
mąka ziemniaczana 300 g
bazylia świeża 1 pęczek

Sos

cebula 1 duża
olej 2 łyżki
passata pomidorowa 500 ml
kiełbasa śląska 500 g
suszone pomidory 6 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski zielone w sosie pomidorowym

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie wyrabiamy z mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji).
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.11.2016 19:28
pyszne kluski
Beatris 31.10.2016 18:31
Taki obiad z chęcią bym zjadła :)
molanka 31.10.2016 11:53
smaczna sałatka
Madzai 31.10.2016 11:37
Chętnie bym spróbowała :)
Docherro 31.10.2016 10:56
pysznie i kolorowo
ada.la 31.10.2016 09:40
ciekawy przepis
mysza75 31.10.2016 09:30
bardzo fajne kluski
Agnieszka-87-25 31.10.2016 09:13
apetyczne są
Mniam 31.10.2016 08:50
Te zielone kluski w czerwonym sosie wyglądają obłędnie :)
Patrycja33 31.10.2016 08:44
wygląda smakowicie
Stenka 31.10.2016 08:41
smaczne i ładne
Krzysztof15 31.10.2016 07:44
pysznie wyglądają
jagoda5913 31.10.2016 00:17
pięknie podane
norweska20 30.10.2016 23:30
apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak