Kluski z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron łazanki

    25 dag
  • mak

    2 szklanki
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • migdały

    1/2 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski z makiem foto
Mak zalać wodą i gotować około pół godziny. Zemleć trzy razy w maszynce do mielenia. Dodać miód, pokrojone orzechy i migdały oraz rodzynki, skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Wymieszać składniki
Krok 2 - Kluski z makiem foto
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju. Układać warstwami na przemian kluski z masa makową
Krok 3 - Kluski z makiem foto
Na kolejną warstwę masy makowej ponownie kluski aż do wyczerpania wszystkich składników
Krok 4 - Kluski z makiem foto
Wierzch dowolnie udekorować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 28.12.2015 11:45
smaczne i zdrowe
Bernadeta1 25.12.2015 14:29
bardzo smaczne
IZABELA29 25.12.2015 11:22
nie robię z makaronem dań
Wafelek2601 25.12.2015 10:00
Bardzo dobre
Damiano 25.12.2015 00:49
bardzo dobre
Jadwiga/Jaga85 25.12.2015 00:28
lubię kutię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat