Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 25 dkg
jajko
koper
sól
sos
pieczarki 40 dkg
cebula
smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski w sosie pieczarkowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i chłodzimy. Zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, i posiekany koper, wyrabiamy. Z wyrobionej masy ziemniaczanej robimy okrągłe kluski z dziurką. Wodę osoloną gotujemy. Na gotującą wodę wrzucamy kluski. Od wypłynięcia gotujemy 1 minutę. SOS; Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanym smalcu smażymy przygotowane pieczarki i cebulę. Podlewamy szkl wody i dusimy ok. 10 minut. Następnie robimy zawiesinę z mąki i wody wlewamy. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy do smaku. Ugotowane kluski dajemy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.11.2013 22:38
Bardzo apetyczne te kluseczki:)
Dorota37 09.11.2013 17:10
pyszne kluski
Poison1988 04.11.2013 18:05
świetne te kluchy! :) muszę wypróbować dodać koperku bo dodają i uroku i na pewno smaku :)
gosia1988 02.11.2013 19:42
fajny przepis
paulina2157 02.11.2013 19:40
czasem najprostsze dania są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak