Kluski szare trochę białe

Kluski szare trochę białe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    1
  • sól do smaku

  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • cytryna

    2 cm plaster
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieramy jak na placki. Część krochmalu odlewamy. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy przyprawę do ziemniaków, wbijamy jajko i zagęszczamy mąką pszenną. Ciasto powinno być gęste, zdecydowanie gęstsze niż na placki. Prawie takie, że można coś z niego ulepić. Gdy uzyskamy pożądaną gęstość ciasto przekładamy na talerz. Trzymamy go nad osolonym wrzątkiem i łyżką odcinamy małe kawałeczki ciasta po czym wrzucamy je do wody. Gotujemy około 6 minut. Pamiętajmy, aby kluski przemieszać bo przywrą do spodu garnka. Gotowe kluski podajemy opcjonalnie polane zasmażką, boczkiem, roztopionym masełkiem lub sosem. Świetny również jako dodatek do mięs duszonych. Smacznego. Inspiracją do tego przepisu był przepis ziutuli-kaszubskiej (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/91157/szare-kluski-surowe-ziemniaki.html)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela/bella81 09.05.2012 22:16
z sokiem z cytryny? ciekawe :)
kuklik 22.12.2011 17:18
mniamniusie
Mariusz10 19.12.2011 18:19
smaczne
misia53 10.12.2011 18:25
bardzo lubię takie kluseczki choć przyznam - sama nie robię...
Jolanta_P-S 08.12.2011 14:20
ale nazwę wymyśliłeś!
smakowita 06.12.2011 11:15
robię podobnie ,są pyszne
Kopiko1983 05.12.2011 14:26
Nazwa bardzo intrygująca, a przepis ciekawy!
agnieszka137 04.12.2011 19:23
super kluski
Justyna Jussstiii 03.12.2011 09:36
super
ben-ka 02.12.2011 23:17
podziwiam Twóje zacięcie kulinarne,brawo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat