Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 300 gram
mąka pszenna 40 gram
jajko 2 sztuki
sól do smaku 1 łyżeczka
woda 2 litry
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Dodać mąki, jajka i sól.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Wyrobić ciasto. Następnie formować w wałeczki i dzielić nożem na równe części.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Z małych kawałków formujemy spłaszczone kulki, robimy palcem charakterystyczne "dołeczki".
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy około 5 minut. Podawać z sosem, gulaszem lub tłuszczem.
Krok 6 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak