Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1-2 kg
mąka ziemniaczana 1/4 części
sól do smaku
jajko 1-2 szt
szczypiorek usiekany
koperek

Porada

Nam bardzo smakują takie kluski na drugi dzień, gdy są podsmażane na patelni.:)) Polecam:))

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zaraz po ugotowaniu ubić je na pure . Jeszcze ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem oraz dodatkowo można zetrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę.
Ubite ziemniaczki (jeśli trzeba dodatkowo je solimy), wyrównujemy w garnku lub misce i dzielimy na 4 części. Do powstałej czwartej pustej części dodajemy mąkę ziemniaczaną . Do miski dodajemy pozostałą cześć wyciągniętych ziemniaczków, wbijamy jajko, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Dokładnie zagniatamy ciasto. Mąką podsypujemy blat i robimy z ciasta wałeczek, kroimy na krążki i formujemy kuleczki.
Kluski wrzucamy do garnka z gotującą się i osoloną wodą, gdy wypłyną na powierzchni jeszcze przez moment gotujemy.
Kluseczki można posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 30.12.2014 12:53
uwielbiam takie
Ola1young 05.10.2014 14:47
jak zawsze pyszne !
Kejti 05.10.2014 00:14
Bardzo lubię kluski śląskie :-)
Zdzisław 04.10.2014 16:12
dla mnie bardzo smaczne danie podano
Seba 04.10.2014 15:23
Moje ulubione
Pani Domu 04.10.2014 12:35
jaki smaczny obiad
Ania96 04.10.2014 12:26
też robię takie kluski,są pyszne
pestka 04.10.2014 11:01
kluski śląskie często goszczą na mym stole, bo bardzo je lubimy
w mojej kuchni 04.10.2014 09:42
syte, smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak