Kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 ok szkl
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na stolnicy uformować z nich koło ( można je również ugnieść na płasko w misce) i podzielić na 4 równe części i jedną wyjąć. Wolne miejsce po części ziemniaków uzupełnić mąką i szybko zagnieść na gładkie ciasto, powinno dochodzić od ręki i być jeszcze dość ciepłe.

Z ciasta uformować wałek i odcinać z niego niewielkie, ok. 3 cm kawałki formując kulki. Lekko je spłaszczyć i palcem lub trzonkiem noża z jednej strony zrobić wgłębienie.
Kluseczki wrzucać partiami do osolonego wrzątku (muszą swobodnie pływać) i gotować delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię utrzymujemy je jeszcze we wrzeniu przez ok. 1-2 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać pojedynczą warstwą na płaskim talerzu.
Świetnie smakują z sosem pieczarkowym albo zeszkloną cebulką na boczku.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 20.12.2013 09:28
moje ulubione
mariel78 02.12.2013 08:58
Uwielbiam kluseczki
Ania67 22.10.2013 17:56
przepadam za takimi
adelajda 07.10.2013 15:40
lubię takie kluski :)
Wafelek2601 03.10.2013 09:51
Pyszne kluseczki, uwielbiam takie
pierniczkowo 12.04.2013 15:40
pięknie wyszły:)
RenataZ-et 04.03.2013 22:31
bardzo lubię takie kluski śląskie z sosem grzybowym lub roladkami :)
berys18 10.02.2013 18:08
pycha kluski
babi17 04.02.2013 11:05
pychotka
IKrakowianka 15.01.2013 19:36
uwielbiam kluski śląskie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat