Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie
Gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na stolnicy uformować z nich koło ( można je również ugnieść na płasko w misce) i podzielić na 4 równe części i jedną wyjąć. Wolne miejsce po części ziemniaków uzupełnić mąką i szybko zagnieść na gładkie ciasto, powinno dochodzić od ręki i być jeszcze dość ciepłe.
Z ciasta uformować wałek i odcinać z niego niewielkie, ok. 3 cm kawałki formując kulki. Lekko je spłaszczyć i palcem lub trzonkiem noża z jednej strony zrobić wgłębienie.
Kluseczki wrzucać partiami do osolonego wrzątku (muszą swobodnie pływać) i gotować delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię utrzymujemy je jeszcze we wrzeniu przez ok. 1-2 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać pojedynczą warstwą na płaskim talerzu.
Świetnie smakują z sosem pieczarkowym albo zeszkloną cebulką na boczku.
Smacznego :)