Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1/2 kg
mleko ciepłe 1 szkl
drożdże 40 g
cukier 3 łyżki
masło rozpione 3 łyżki
jajko 2 szt
sól 1 szczypta

sos

jogurt naturalny 250 ml
truskawki
nasiona chia 2 łyżki
cukier puder
śmietana 30% 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlać mleko dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto podczas zagniatania wlewać masło. Odstawić na 40 min pod przykryciem
Krok 1 - Kluski na parze  foto
2
Ciasto rozwałkować poukładać truskawki z czekoladą ( jak ktoś chce) przykryć drugą połówką ciasta i powykrawać koła.
Krok 2 - Kluski na parze  foto
3
Pampuchy parować ok 20-30 minut w zależności od wielkości.
Krok 3 - Kluski na parze  foto
4
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem dodać nasiona i posłodzić do smaku.
Krok 4 - Kluski na parze  foto
5
Sosem polać kluski.
Krok 5 - Kluski na parze  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak