Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski drożdżowe na parze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
melko 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
drożdże 2 dag
cukier 5 dag
masło 5 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski drożdżowe na parze

Mąkę połaczyć z podgrzanym mlekiem, drożdżami oraz solą. Żółtka utrzeć z cukrem , a masło roztopić w rondelku na małym ogniu i na przemian dodawac do ciasta. Połaczone skłądniki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicą i szklanką wykrajamy kółka. Następnie kółka przykrywamy ściereczką aby wyrosły. Gotowe kluski parujemy na parze pod przykryciem około 5 minut. Możemy polać śmietaną lub dżemem. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 07.08.2013 21:38
smaczności , lubię takie kluski na parze
Bernadeta 14.04.2013 08:46
bardzo lubimy-mamy dziś na obiad
teresa18 11.03.2013 17:42
CUDNIE PODANE,POZAZDROŚCIĆ
msmors 11.03.2013 14:08
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak