Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki jęczmienno-twarogowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 200 g
twaróg zmielony 500 g
jajko 2
kasza manna 3-5 łyżek
mąka ziemniaczana 3-5 łyżek
mąka pszenna 7-10 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki jęczmienno-twarogowe

Kroki postępowania

1
Kaszę jęczmienną (2 woreczki) ugotować w lekko osolonej wodzie, aż wypełni cały woreczek. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto
2
Do zimnej kaszy dodać miałki twaróg.
Krok 2 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto
3
Zmiksować z dodatkiem jajek do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto
4
Dosypać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i mąkę pszenną - wymieszać do połączenia.
Krok 4 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto
5
W szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na garnku położyć sito do kluseczek typu szpecle - wyłożyć na nie porcję ciasta i przetrzeć je silikonową szpatułką do wody.
Krok 5 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto
6
Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia, ale nie dopuścić do wrzenia wody.
Kluski odcedzić.
Podawać ze stopionym masłem lub dowolnym sosem.
Krok 6 - Kluseczki jęczmienno-twarogowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kierowca bombowca 04.12.2016 11:50
Klusek z kaszy nie jedliśmy. Wyglądają interesująco.
Habibi 25.11.2016 12:43
ja lubię pokombinować w kuchni ;)
rosmanówka 24.11.2016 23:15
pomysłowe kluseczki
Stenka 23.11.2016 19:18
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak