Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki dyniowe na słodko

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ z dyni 300 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 6 łyzek
mąka ziemniaczana 2 łyzki
cukier 2 łyzki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki dyniowe na słodko

Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i dusimy aż będzie bardzo miękka.

Po tym czasie miksujemy i studzimy.

Dodajemy jajko, mąki , cukier oraz szczyptę soli.

Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.

Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy na kluseczki.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.

Podajemy gorące polane masełkiem i oprószone cukrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 20.10.2014 14:59
wyglądają bardzo apetycznie!
Ola1984 18.10.2014 21:20
Pysznie wyglądają :) Idealny obiad dla mojego synka - kluskowego łakomczucha :)
irenka 18.10.2014 19:09
na pewno pyszne te kluseczki ,muszę spróbować
Ania321 18.10.2014 18:47
ciekawy przepis :)
Joannasz3190 18.10.2014 16:09
Muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak