Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo - paprykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zobacz przepis na przepyszne, bardzo aromatyczne, drobiowe klopsiki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Ślinka cienkie na sam widok! 

Składniki:

SKŁADNIKI

pierś z kurczka 600 gramów
cebula mała 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
papryczka chili 0.5 sztuki
czosnek 1 ząbek
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka
passata pomidorowa 450 gramów
jajko 1 sztuka
bulion 1 litr
kajzerka 1 sztuka
olej do smażenia 25 mililitrów
mleko 0.3 szklanki

PRZYPRAWY

sos sojowy 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
ksylitol 2 szczypty
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.3 łyżeczki

Porada

Klopsiki z kurczaka możemy przygotować także w wersji łagodnej. Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili. Sos możemy także zabielić śmietanką.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo - paprykowym

Przepis na delikatne klopsiki z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. To pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, które możemy podawać na rozmaite sposoby: z makaronem, ryżem, kaszami, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojone drobno cebule szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryki i chwilę smażymy. Zawartość studzimy i dodajemy 1/3 do zmielonego mięsa (reszta cebuli i papryki zostanie wykorzystana do sosu). Do mięsa dodajemy także jajko, namoczoną kajzerkę, zioła prowansalskie, suszony czosnek, po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, sól (około 1 płaskiej łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut*.

* Klopsiki gotujemy na małej mocy palnika

KROK 2. Do pozostałej na patelni cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilii. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową oraz odlewamy 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Sos zagotowujemy, dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowane klopsiki i dusimy wszystko na małej mocy palnika przez około 5 minut.

Jeśli smakowały Ci klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo - paprykowym wypróbuj także podobne danie, we włoskim stylu.

Obejrzyj filmik jak Doradca Smaku Daria Ładocha przygotowuje z 3 rodzajów mięsa przepyszne włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak