Przepis i sposób przygotowania na: Klops w cieście francuskim z serowym środkiem
Klops z żółtym serem, zapiekany w cieście francuskim to z pewnością ciekawa propozycja obiadowa. Smakuje zarówno tuż po upieczeniu, jak i po wystygnięciu. Pieczeń może być alternatywą dla kotletów, czy chociażby pieczonego schabu, który często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
1. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy.
2. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić.
3. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu).
4. Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto się zarumieniło.