Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klops

  • łopatka bez kości

    600 g
  • jaja

    2 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

Kruszonka serowa

  • ser żółty

    150 g
  • smalec

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
Mięso mielimy , kajzerkę moczymy w wodzie , dodajemy ją do mięsa z połowa wody w której się moczyła , doprawiamy mięso do smaku.
Krok 2 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
Do mięsa wbijamy dwa całe jaja.
Krok 3 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
Wyrabiamy dokładnie masę mięsną.
Krok 4 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
Ser kroimy w małą kostkę.
Krok 5 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
W misce mieszamy razem ser ze smalcem oraz bułką tartą i ziołami.
Krok 6 - Klops pod serową pierzynką z ziołami prowansalskimi foto
Keksówkę smarujemy smalcem lub olejem , wykładamy masę mięsną , wygładzamy powierzchnię , wykładamy serową kruszonkę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 C.Pieczemy około 50-60 minut.
Smaczna_B
Uważajmy , bo zioła mogą się nieco przypalić , więc ziołami możemy posypać kruszonkę przed końcem pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 16.07.2015 16:24
pyszne mięsko podano do zjedzenia
Maridka19 16.07.2015 10:58
Pyszne do obiadu
jagoda5913 16.07.2015 09:30
Świetny pomysł
Ifa 16.07.2015 07:47
Pyszne mięsko
Anna169Hosz 16.07.2015 06:31
No to klops:) Na pewno pyszny.
barbara11561 15.07.2015 22:00
Bardzo smacznie wygląda:)
2milutka 15.07.2015 21:58
musi być pycha!
Katarzyna59 15.07.2015 21:18
mniam mniam
cooked 15.07.2015 18:51
świetne :)))
wirtualnykucharz 15.07.2015 18:36
smaczny , w sam raz dla mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat