Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jelito wieprzowe grube

    150 cm
  • ziemniaki

    14 sztuk
  • dziczyzna

    35 dag
  • słonina

    35 dag
  • Kolendra cała Prymat

    2 szczypty
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    4
  • smalec

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Dziczyznę mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Ziele angielskie wraz z kolendrą rozdrabniamy w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką doprawiamy mięso. Dodajemy jeszcze sól.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Słoninę mielimy lub drobno siekamy w robocie. Dodajemy do dziczyznę. Wyrabiamy jednolita masę. Doprawiamy jeszcze majerankiem.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Jelito wieprzowe płuczemy w wodzie (jeśli jest trzymane w soli musimy wcześniej je wymoczyć przez kilka godzin).
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odlewamy 6 łyżek krochmalu. Dodajemy usmażoną cebulę oraz masę mięsną. Dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Tak przygotowany farsz nakładamy do środka jelit wieprzowych. Końce zawiązujemy nitką, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Kiszki przekładamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200C, następnie temperaturę zmniejszamy do 180C . Pieczemy jeszcze około godziny, aż kiszka ładnie się zarumieni. Pod koniec pieczenie kiszkę przewracamy na drugą stronę, aby zarumieniła się równomiernie.
Krok 8 - Kiszka ziemniaczana nadziewana dziczyzną foto
Podałem z zimnym mlekiem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 15.12.2013 17:07
ale pyszności:)
bogusia19 15.12.2013 15:22
bardzo dobre
norweska20 15.12.2013 15:06
chętnie bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat