Kiszka podgardlana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgardle wieprzowe

    1 kg
  • wątroba wieprzowa

    1 kg
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyzka
  • sól około

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszka podgardlana foto
Podgardle ugotować i wystudzić w zimnej wodzie, osączyć.
Krok 2 - Kiszka podgardlana foto
Wątrobę oczyścić z żył, pokroić w plastry grubości 1-2cm i parzyć w wodzie o temp. 90 stopni przez 10 minut. Wystudzić w zimnej wodzie i osączyć.
Krok 3 - Kiszka podgardlana foto
Ugotowane składniki dwukrotnie zemleć maszynką do mięsa (sitko o 2-milimetrowych oczkach).
Krok 4 - Kiszka podgardlana foto
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Krok 5 - Kiszka podgardlana foto
Przełożyć do słoików (napełnić je do 3/4 wysokości), szczelnie zakręcić i parzyć w temp. 90 stopni przez 100 minut (najlepiej w kąpieli wodnej, identycznie jak przy pasteryzacji). Wystudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jako opakowanie możemy również użyć osłonek naturalnych lub sztucznych.
Krok 6 - Kiszka podgardlana foto
Podawać jako dodatek do pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.08.2013 13:59
nie robiłam i nie jadłam
Andysz 29.10.2012 14:00
mniam mniam fajna;)
andrzej10 09.09.2012 00:06
smaczne.)
LuKaSz4761 26.06.2012 06:59
super dla mnie nowość
LuKaSz4761 26.06.2012 06:59
super dla mnie nowość
LuKaSz4761 26.06.2012 06:59
super dla mnie nowość
ben-ka 22.05.2012 08:11
jeszcze sama nie robiłam takiej kiszki.
cooleczka 03.04.2012 22:19
swojskie klimaty :)
anemon 30.03.2012 07:33
Twój mąż ma rację, taki domowy jest nie tylko smaczniejszy, ale i dużo bardziej wartościowy dla naszego zdrowia. Wiesz z czego jest zrobiony i nie ma w nim "tajemniczych cudownych dodatków".
eduszo 28.03.2012 19:27
Ja bym też nie jadł tego ze sklepu mając taki w lodówce.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat