Przepis i sposób przygotowania na: Kiszenie kapusty w M-3
Kapuste białą,przeciąć na połowe ,wyciąć głąba następnie wprost do garnka, ręcznie drobno poszatkować ,najlepiej na szatkownicy ,(ja mam taka małą) i dodac soli w proporcji 1 łyzka na 1 kg kapusty.Ubic kapustę tłuczkiem do ziemniaków(najlepiej drewnianym) az kapusta puści sok.Na scisnięta kapuste nałożyc czysty talerzyk a na niego słoik z woda ,jako obciążenie aby kapusta była zawsze przykryta sokiem.Nie dolewamy zadnej wody ! Garnek z kapusta trzymamy w ciepły miejscu,np -kuchni.Codziennie przebijamy kapuste np drewnianą łyzką aby ja odgazować.Po 3-4 dniach kapusta nadaje sie do spożycia.Mozna ją również przełozyc do wyparzonych słoików i pozostawic w chłodnym miejscu.Po nakretke najlepiej dac folie ze wzgledu na kwasy z kapusty.
Do kiszenia mozna oczywiście dodac,jak ktos lubi,kminek starta marchew czy jabłka.
Przepis dotyczy 2 kg kapusty,oczywiscie mozna ilość kapusty zwielokrotnić.,pamietając o ilosci soli.
Kapusta powinna byc cały czas pokryta sokiem,wtedy bedzie zawsze biała.
Warto samemu kisic kapuste ,bo jest teraz b.tania.