Bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    2 główki
  • mięso wieprzowe bez kości

    800 g
  • kiełbasa wiejska

    3 laski
  • cebula biała

    500 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koperek

    1 pęczek
  • olej

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą (wody trzeba nalać tyle, żeby tylko przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i smażymy ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Do prawie miękkiej kapusty dodajemy podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 20 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.

Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Bigos z młodej kapusty podajemy z młodymi ziemniakami lub z chlebem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 17.08.2015 10:10
mój ulubiony bigosik
Ewa Wojtaszko 16.08.2015 22:02
smaczny bigosik :)
dollce 16.08.2015 20:50
uwielbiam bigos w tym wydaniu ;)
IZABELA29 16.08.2015 10:43
apetyczny i na czasie
berys18 16.08.2015 10:34
wygląda pysznie
Agnieszka-87-25 16.08.2015 09:10
bardzo smaczny
ben-ka 16.08.2015 08:40
Bardzo apetyczny.
norweska20 15.08.2015 22:19
i ja z chęcią bym zjadła
Kuchnia Marty 15.08.2015 22:09
młodej kapusty i koperku :)
Renata9 15.08.2015 21:53
Taki bigosik to bym zjadła :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat