Kisir - sałatka turecka

Kisir - sałatka turecka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kuskus

    1 szklanka
  • wrzątek

    270 ml
  • cebula czerwona

    1 szt
  • pomidor

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka płaska
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • natka kolendry

    1 łyżka
  • granat

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kuskus zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilkę przesmażamy często mieszając i dodajemy do kuskusu. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę. Zieleninę również drobno kroimy i razem z pomidorem dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Granata przekrawamy na pół i z połowy wyciskamy sok. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z granatu i z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem możemy sałatkę posypać ziarnami z pozostałej połowy granatu.
Kaszę kuskus możemy zastąpić kaszą bulgur. Jeśli do sałatki dodamy świeżego ogórka i posiekane listki mięty nabierze ona orzeźwiającego smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 10.02.2017 10:54
ciekawy pomysł
benka 23.10.2016 18:59
Smaczna sałatka.
ada.la 23.10.2016 08:53
ciekawy przepis
Edith85 23.10.2016 08:39
Ciekawy przepis
Motorek 23.10.2016 07:48
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat