Kisiel porzeczkowy

Kisiel porzeczkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    400 gram po obraniu
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • bita śmietana

    do podania
  • owoce

    świeże do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kisiel porzeczkowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisiel porzeczkowy foto
Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich cukier.
Krok 2 - Kisiel porzeczkowy foto
Całość podgrzewamy około 5 minut, by porzeczki puściły sok i zmiękły.
Krok 3 - Kisiel porzeczkowy foto
Gotowe, jeszcze ciepłe przeciskamy przez gęste sitko lub gazę, tak by usunąć pestki.
Krok 4 - Kisiel porzeczkowy foto
Otrzymany sok ponownie stawiamy na gazie. Z tej ilości otrzymujemy około 1 szklankę soku. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Krok 5 - Kisiel porzeczkowy foto
Gotujący sok zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość gotujemy, by kisiel zgęstniał i przestał być mętny.
Tak przygotowany przelewamy do przygotowanych salaterek i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi owocami. Śmietanę dodatkowo posypujemy delikatnie cynamonem. Podajemy!
Jadwiga/Jaga85
Ponieważ najczęściej robię go dla moich dzieci podaje go na zimno, by nie poparzyły języczków:). Można go jednak podawać także na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

gusia1000 16.08.2014 23:44
Prosto, tanio, smacznie.
norweska20 14.08.2014 00:13
pyszności taki kisiel
Klausia 13.08.2014 20:05
zjadłabym taki :)
gibli 13.08.2014 19:17
domowy najlepszy:)
AnnieB 13.08.2014 13:42
mmm.. dzieciaki pewnie zachwycone :D
Katarzyna59 13.08.2014 12:37
pyszny kisiel
IwonaDD 13.08.2014 11:30
pięknie sie prezentuje
IZABELA29 13.08.2014 11:11
jaki apetyczny
2milutka 13.08.2014 10:32
też robię taki domowy najczęściej z malin:)
Patriszja
Patriszja 13.08.2014 10:02
super pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat