Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kilimandżaro

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wkładka kokosowa:
białko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 20 dag
Masa budyniowa:
mleko 1 litr
cukier 8 łyżek
mąka 8 łyżek
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 2 kostki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
spirytus 100 ml
WKŁADKA ORZECHOWA:
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
orzechy mielone 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandżaro

BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier a następnie na zmniejszonych obrotach miksera dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką do masy. Masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier, a na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Piec przez ok. 30 minut w 180 st. MASA BUDYNIOWA: 600 ml mleka zagotować, w pozostałości rozrobić wszystkie składniki prócz margaryny i spirytusu. Mleko wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zrobi gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Letni budyń wymieszać z margarynami. Pod koniec wmieszać spirytus. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. następnie dodać żółtka, a na koniec wmieszać orzechy mielone (łyżką) wymieszane z mąką i proszkiem. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut.
SKŁADANIE:
połowa biszkopta-
1/3 masy budyniowej-
wkładka kokosowa-
1/3 masy budyniowej-
wkładka orzechowa-
1/3 masy budyniowej-
połowa biszkopta

Na koniec posypać cukrem pudrem albo polać polewą i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 05.04.2014 22:35
pyszne ciasto
Lis 04.03.2014 20:09
Świetne ciasto:)
Megg 01.03.2014 21:43
Rewelacyjne ciasto :-)
rjustysia 01.03.2014 19:43
Bardzo chętnie bym zjadła takie ciasto :)
ElizaT 18.02.2014 18:15
Niezle sie prezentuje
slonko888 07.02.2014 09:46
pieknie wyglada
AGNIESZKA144 03.02.2014 05:49
muszę spróbować
gosia47-47 28.01.2014 09:39
polecam naprawdę dobre ciasto :)
barbara11561 27.01.2014 15:45
bardzo bogate to ciasto,nie jadłam jeszcze takiego:)musi by pyszne:)
Lidka19880 24.01.2014 17:35
cudne to ciasto..i bardzo smaczne
gosia47-47 24.01.2014 10:15
cieszę się że się podoba :D
agnieszka214 23.01.2014 13:22
cieszy moje oko takie desery
everay 19.01.2014 20:18
pięknie wygląda:))
Olga_SK 19.01.2014 18:34
Świetnie się prezentuje :)
sara1 19.01.2014 18:21
pyszne słodkości
gosia47-47 19.01.2014 18:09
cieszę się, że się podoba, długo nic nie dodawałam i się nazbierało... więc dodaję cały dzień dziś :D
Kuchenka 19.01.2014 18:09
super ciacho
krystyna330 19.01.2014 17:57
ale pyszności serwujesz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak