Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa z dzika na obkład

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dziczyzna 1 kg
boczek surowy 80 dkg
czosnek 5 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat 8 ziaren
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa z dzika na obkład

Dziczyznę umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę, zasypać, wymieszać .
Ułożyć w szklanym naczyniu, przykryć odstawić do lodówki na 48 godzin.
Boczek tez pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jałowic, pieprz rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę.
Boczek zmielić na sitku o średniej grubości.
Mięso z dzika, część pokroić w malutką kostkę a resztę zmielić na największych oczkach.
Przełożyć mięso do miski, dodać przyprawy, dolać 1/3 szklanki wody, dokładnie wyrobić.
Napełnić osłonki, formując batony o długości 20 centymetrów.
Sparzyć kiełbasę w temperaturze ok. 75 - 80 stopni około 2 godzin, wystudzić. Odwiesić w przewiewnym miejscu do osadzenia na 2 - 3 godziny.
Kiełbasę można na drugi dzień wędzić.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 08.11.2015 09:55
Musi wspaniale smakować :)
Aleksandra/Olcia 08.11.2015 08:49
bardzo lubimy dziczyznę,kiełbasa musi być pyszna
Łukasz15 07.11.2015 20:47
Musi być pyszna
Renata9 07.11.2015 20:03
Na pewno smaczna kiełbaska :-)
Kolorowa 07.11.2015 19:51
pyszna kiełbasa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak