Kiełbasa z dzika na obkład

Kiełbasa z dzika na obkład

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dziczyzna

    1 kg
  • boczek surowy

    80 dkg
  • czosnek

    5 ząbków
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól peklowa

    1 łyżka
  • owoc jałowca

    8 ziaren
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dziczyznę umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę, zasypać, wymieszać .
Ułożyć w szklanym naczyniu, przykryć odstawić do lodówki na 48 godzin.
Boczek tez pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jałowic, pieprz rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę.
Boczek zmielić na sitku o średniej grubości.
Mięso z dzika, część pokroić w malutką kostkę a resztę zmielić na największych oczkach.
Przełożyć mięso do miski, dodać przyprawy, dolać 1/3 szklanki wody, dokładnie wyrobić.
Napełnić osłonki, formując batony o długości 20 centymetrów.
Sparzyć kiełbasę w temperaturze ok. 75 - 80 stopni około 2 godzin, wystudzić. Odwiesić w przewiewnym miejscu do osadzenia na 2 - 3 godziny.
Kiełbasę można na drugi dzień wędzić.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

08.11.2015 09:55
Musi wspaniale smakować :)

Aleksandra/Olcia

08.11.2015 08:49
bardzo lubimy dziczyznę,kiełbasa musi być pyszna

Łukasz15

07.11.2015 20:47
Musi być pyszna

Renata9

07.11.2015 20:03
Na pewno smaczna kiełbaska :-)

Kolorowa

07.11.2015 19:51
pyszna kiełbasa ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat