Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa z dzika na obkład
Ułożyć w szklanym naczyniu, przykryć odstawić do lodówki na 48 godzin.
Boczek tez pokroić w kostkę, posypać solą, wymieszać odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jałowic, pieprz rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę.
Boczek zmielić na sitku o średniej grubości.
Mięso z dzika, część pokroić w malutką kostkę a resztę zmielić na największych oczkach.
Przełożyć mięso do miski, dodać przyprawy, dolać 1/3 szklanki wody, dokładnie wyrobić.
Napełnić osłonki, formując batony o długości 20 centymetrów.
Sparzyć kiełbasę w temperaturze ok. 75 - 80 stopni około 2 godzin, wystudzić. Odwiesić w przewiewnym miejscu do osadzenia na 2 - 3 godziny.
Kiełbasę można na drugi dzień wędzić.
SMACZNEGO!!!