Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa wiejska pikantna
Nastepnie dodajemy pozostałe składniki- pieprz, chilli, bazylię czosnek ma byc drobno pokrojony- najlepiej polski, gdyż jest mocniejszy. Wszystko mieszamy dokaldnie, w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
Jelita musze byc opłukane, i zeby nie były zbyt grube.
Mase mięsną kolejno wypełniamy jelito (np za pomoca maszynki, mozna recznie. W ten sposób, ze jedna osoba kreci maszynka, druga zas trzyma jelita wypelniane i nadaje ksztalt kiełbasie. Najczesciej robi sie ok 45 cm kiełbaski ucinjac jelito i wiążac supły, zaczynajac wypełniac taka kiełbaske jelito oczywiscie musi byc zwiazane.
Tak robimy kolejno z calym farszem. Oczywiscie nalezy zadbac o troszke wiekszą ilosc jelita gdyz zdarza się ,że pękną, a takze lepiej aby zostały one niz wolne mięso.
Nastepnie wędzimy około 3 godzin, zreszta zobaczycie sami. Na koniec kiełbaskę spażamy , ale nie mozna zgotowac wody * to ważne*
do wędzenia używamy- olcha, buk, jesion, najczesciej OLCHA
Przed wlozeniem kiełbasy do wedzarki musi byc ona wczesniej rozgrzana, stosujemy suche mięso, podkladamy co około 20 minut srednio ze 2 tzw kolana drewna.
Przed wyjeciem jej warto sprawdzic czy jest gotowa w ten sposob ze naciskamy kiełbaske, gotowa powinna miec twarda konsystencje a nie elastyczna, co oznacza ze jest jeszcze surowa. Sprawdzamy to po raz pierwszy po około 90 minutach,a pozniej co 15-20.