kiełbasa wiejska

mic

kiełbasa wiejska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz

    20 dag
  • sól

    15 g/1kg miesa
  • pierś z indyka

    4 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    1 szklanka
  • wieprzowina

    10 kg
  • jelita

    do wypchania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielimy na maszynce ) z indyka i wieprzowine) dodajemy sól, mieszmay i ostawiamy na 20 godzin.
Nastepnie dodajemy pozostałe składniki, czosnek ma byc drobno pokrojony . Wszytsko mieszamy dokaldnie, w celu uzyskania jednolitej konsystencji.. Jelita musze byc opłukaen, i zeby nie były zbyt grube.
Mase mięsno kolejno wypełniamy jelito (np za pomoca maszynki, mozna recznie. W ten sposon, ze jedna osoba kreci maszynka, druga zas trzyma jelita wypelniane i nadaje ksztalt kiełbasie. Najczesciej robi sie ok 45 cm kiełbaski ucinjac jelito i wiążac supły, zaczynajac wypełniac taka kiełbaske jelito oczywiscie musi byc zwiazane. Tak robimy kolejno z calym farszem. Oczywiscie nalezy zadbac o troszke wieksz ailosc jelita gdyz zdarza się ,ze pękną, a takze lepiej aby zostały one niz wolne mięso. Nastepnie wędzimy około3 godzin, zreszta zobaczycie sami. Na koniec kiełbaskę spażamy , ale nie mozna zgotowac wody * to ważne*


do wędzenia używamy- olcha, buk, jesion, najczesciej OLCHA

Przed wlozeniem kiełbasy do wedzarki musi byc ona wczesniej rozgrzana, stosujemy suche mięso, podkladamy co około 20 minut srednio ze 2 tzw kolana drewna.
Przed wyjeciem jej warto sprawdzic czy jest gotowa w ten sposob ze naciskamy kiełbaske, gotowa powinna miec twarda konsystencje a nie elastyczna, co oznacza ze jest jeszcze surowa. Sprawdzamy to po raz pierwszy po około 90 minutach,a pozniej co 15-20.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

17.07.2013 12:51
Apetycznie wygląda :)

IZABELA29

08.05.2013 13:12
troszkę przy składnikach jest bałagan ile dokładnie mięsa wieprzowego potrzebujemy do tej kiełbaski?

TEtalicha

08.04.2013 21:45
uwielbiam taka

Ewelina38

04.01.2013 10:59
ależ mi zapachniało taką pyszną wywędzoną wiejską kiełbaską .....

Elżbieta17

04.08.2012 11:39
własnej roboty najlepsza

Sroczka

09.05.2012 20:48
Domowa kiełbaska jest najlepsza. Wiemy co jest w środku.

kuba10019961

28.12.2011 20:47
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat