Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z kurczaka

    60 dag
  • mięso z łopatki

    80 dag
  • peklosól

    30 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1.5 łyżeczki
  • woda

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę.
Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.
Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.
Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 12.08.2013 16:26
wspaniała kielbaska domowa
miroslawa 16.04.2013 04:36
potwierdzam, przepyszna, sama mam szynkowar domowej roboty
artur7 15.04.2013 20:42
domowa kielbasa pycha
magdziorka6 15.04.2013 17:37
bardzo zachęcająco wygląda
jasiek 15.04.2013 16:47
nie ma to jak domowa
IwonaDD 15.04.2013 16:39
wow jestem pod wrazeniem
mufinka79 15.04.2013 16:38
Tak, domowa wędlin najlepsza :)
miszelka 15.04.2013 14:13
fajna kiełbaska, bez witaminek e i innych polepszaczy :)
Marcin9 15.04.2013 14:10
Domowa kiełbasa, pycha :) Dodałbym tylko mniej żelatyny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat