Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kiełbaski drobiowe
-
mięso drobiowe
1,5 kg -
sól
1 łyżka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
ząbki czosnku
4 sztuki -
Bazylia suszona Prymat
szczypta -
gorczyca mielona
szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta -
Jelita nie 22/24
3 metry
pozostałe składniki
-
cebula biała
4 sztuki -
oregano świeże
1 pęczek -
sól do smaku
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
pieprz
Przepis i sposób przygotowania Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano
Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową kiełbasę podajemy z cebulą i posiekanym oregano, utłuczonymi ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i chlebem.
SMACZNEGO :)
Komentarze (6)