Kiełbasa biała

Kiełbasa biała

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    500 g
  • polędwica wieprzowa

    500 g
  • szynka wieprzowa

    500 g
  • ząbki czosnku

    3
  • sól

  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • jelita wieprzowe cienkie

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W moździerzu ucieramy suche przyprawy najlepiej na drobny proszek. Mięsa (łopatka najlepiej jeśliby była tłusta) kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę o dużych oczkach. Następnie do mięsa dodajemy utarte przyprawy, sól i drobno posiekany czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę, która napychamy do oczyszczonych jelit. Robimy kilkucentymetrowe kiełbaski, następnie okręcamy jelita i robimy kolejną kiełbaskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 25.11.2012 20:21
swoje wiem co jem
mirosława4 12.06.2012 21:00
takie swojskie wyroby są najlepsze:)
BernadettaP 02.10.2011 19:08
Bardzo lubię swojską kiełbaskę:-)
Magdalena1110 14.09.2011 08:00
dobre
IZABELA29 29.06.2011 12:05
uwielbiam swojskie wyroby
Monika193 11.06.2011 22:04
taka kiełbaska jest super
Jolanta_P-S 26.01.2011 13:16
też robię sama kiełbasy, nie daję kolendry tylko majeranek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat