Keran marian, czyli rolowane jajka

Keran marian, czyli rolowane jajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Keran Marian, czyli rolowane jajka. Bardzo fajny pomysł na śniadanie jako zwykły omlet np. do pieczywa. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na omlet:

  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • woda

    2 łyżki
  • pietruszka zielona

    2 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Omlet:

Jajka wbijamy do mnie i bardzo dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy cukier sól pieprz wodę pietruszkę i jeszcze raz mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni wylewamy porcję masy jajecznej i gdy zacznie się ścinać zwijamy nasz omlet do połowy. Uzupełniamy masą patelnię znowu zwijam i tak do momentu aż braknie nam masy około 3-4 razy w zależności jak gruby będziemy robić omlet.
Smażymy chwilę z dwóch stron i gotowe. Przekładamy na talerz.

Ja swój omlet pokroiłam na 10 równych części i położyłam na sałatce zamiast jajka gotowanego.

Sałatka:
Pół opakowaniu Mix sałat z rukolą
Pół małej papryki pokrojonej w drobną kostkę
3 plastry szynki (szynkowa) pokrojone w dość widoczne paseczki
Kilka pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
Koperek
Olej rzepakowy
Sól pieprz

Przygotowanie:
Na spód miski układamy sałatę następnie dodajemy szynkę pomidory wszystko doprawiamy i skrapiamy olejem. Na górę układamy nasze jajka. Posypujemy koperkiem i gotowe.

Kasia Pichci
Dopiero teraz, gdy pisałam ten przepis stwierdziłam, że można było też wierzch sałatki posypać sezamem. Następnym razem tak właśnie zrobię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

30.01.2019 18:22
Ciekawy pomysł na omlet. Takie zawijasy bardzo ładnie prezentują się w sałatce, a pewnie i osobno na wykałaczkach dobrze sprawdziłyby się z kolorowymi dodatkami.

bietka

30.01.2019 12:14
Fajny przepis i ciekawa nazwa :)

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 11:29
Fajnie to wymyśliłaś podoba mi się.;)

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 11:03
Bardzo fajny,ciekawy i smaczny pomysł na pyszne śniadanko i nie tylko.;)

Kasia Pichci

30.01.2019 11:28
Dziękuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat