Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z ziarnami słonecznika i dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik łuskany 10 dag
ziarna dyni łuskane 10 dag
rodzynki 12 dag
jajko 4 szt
masło 20 dag
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka płaska
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z ziarnami słonecznika i dyni

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę a następnie /ciągle ucierając/ dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ziarna. Na koniec dodajemy odsączone rodzynki, pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy i przekłądamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 24.03.2013 11:17
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak