Przepis i sposób przygotowania na: Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Jajka ubić mikserem - do puszystości.
Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita i gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem.
Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut w 190 stopniach.
(Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.)
Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił.
Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem.