Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KEKS

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

masło 200 g miękkiego
cukier puder szklanka
mąka około 1,6 szklanki
jajko 5 dużych

Dodatkowo

proszek do pieczenia łyżka
wódka 2 łyżki
aromat waniliowy
żurawina suszona 15 dag
śliwki suszone 15 dag
orzechy włoskie łuskane, 15 dag
skórka pomarańczowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: KEKS

Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.
Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.
Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.
Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.
Bakalie mieszam dokładnie z łyżką mąki, dodaję do ciasta.
Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 45 minut w 180 stopniach (do "suchego patyczka").

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 21.06.2017 17:27
Mmmm... ciasta domowe...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak