Przepis i sposób przygotowania na: Keczup z domowej produkcji
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju do cebuli dodać starte na grubej tarce jabłka, marchew, seler i pietruszkę, całość przesmażyć razem jeszcze kilka minut w trakcie trzeba mieszać, aby się nie przypaliło.
Do dużego garnka przelać przetarte pomidory, dodać podsmażone warzywa, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, do garnka dosypać cukier, bazylię, chili oraz sól. Garnek ustawić na niezbyt dużym palniku i gotować około 2 godzin po tym czasie zmiksować na gładki " mus". Zmiksowana masa już była gęsta choć ja jeszcze trzymałam na bardzo małym palniku około 1 godziny w trakcie dodając ocet, gałkę i cynamon.
Gorący i gęsty keczup przelać do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia.
Mi taka ilość przypraw wystarczyła, ale zawsze można doprawić na swój smak.