Keczup pomidorowo- śliwkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg( gatunek Lima)
  • śliwki

    1,5 kg
  • jabłka

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cebula

    4 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    2/3 szklanki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Goździki całe Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek i jabłka w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki włożyć do garnka dodać 1/2 szklanki wody, liście, ziele , goździki, pieprz i gotować do miękkości. Gdy warzywa zmiękną rozdrobnić je mikserem lub blenderem na gładką masą. Do sosu dodać ocet oraz przyprawy i gotować jeszcze około 30 minut. Gorący sos przełożyć do suchych i czystych słoików, zakręcić zakrętki i pasteryzować 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem aby się zassały.
JulkaTomeczek
Keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy lub jako sos do pulpetów i gołąbków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 22.06.2017 21:50
bardzo ciekawy pomysł
mysza75 22.06.2017 21:34
jaki fajny ketchup
ada.la 22.06.2017 19:44
ze śliwką jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat